Waarom foto's bewerken belangrijk is

foto's bewerken

Waarom fotobewerking

De camera's zijn tegenwoordig van zeer hoge kwaliteit en de foto's die rechtstreeks uit de camera komen zijn al heel erg mooi. Toch kan het nog een stuk mooier en dat heeft te maken met het feit dat een camera probeert zo neutraal mogelijke beelden te maken. In de bewerking wil je meestal van het neutrale af en iets meer belichting of contrast aan het beeld geven.

Een voorbeeld van een foto's voor en na de bewerking zie je hierboven. Niet alleen op het beeldscherm wordt de foto een stuk mooier maar ook wanneer je wilt printen ziet het er een stuk beter uit.

Alle foto's worden eerst gecheckt op bruikbaar, dus foto's met mensen die hun ogen dicht hebben gaan weg en als er van een moment meerdere foto's zijn gemaakt kies ik de beste uit waar iedereen er op z'n best op staat. Na de selectie ga ik beginnen met het bewerken van de beelden en loop beeld voor beeld af waarop ik belichting, contrast en uitsnede op aanpas. Waar nodig kan ik ook wat retoucheren.

Hier een versneld filmpje waar ik een paar foto's bewerk zodat je ziet hoe ik te werk ga en wat ik van het beeld kan maken.

Fotobewerking software

Tijdens het bewerken van foto’s zorg ik ervoor dat kleur, contrast en belichting in orde zijn. De meeste beeld informatie kun je het beste halen uit RAW beelden (digitale negatieven) waarin veel informatie in is opgeslagen die wij met speciale software tevoorschijn kunnen halen. Met deze software kan ik schaduwen lichter maken en overbelichte plekken wat donkerder maken. Met deze software is het dus mogelijk om achteraf de perfecte foto maken zonder hem te manipuleren. Puur door lichter en donkerder maken van delen in de foto.

Meer weten?

Kom gerust een keer langs om eens achter de schermen te kijken in de studio of kantoor om te zien hoe ik te werk ga met beeldbewerking software.

tipsStefan Segers