Fotograferen van familieshoots

familieshoot-kinderfotos-1.jpg

Net als bruiloften van trouwshoot.nl doe ik veel familieshoots. Kinderen, gezinnen, zwangerschap en ook complete families. Het fotograferen van families kan of heel makkelijk zijn of heel moeilijk. Kinderen zijn het minst voorspelbaar en kan soms wat meer tijd kosten om tot de juiste foto te komen. Vaak hoe meer kinderen hoe moeilijker.

Tijdens de shoot laat ik altijd eerst wat ideeën zien wat we kunnen doen zodat men een beetje kan wennen, maar naarmate de shoot vordert gaat eigenlijk alles vanzelf en komen de mensen zelf met leuke ideeën voor de foto.

familieshoot-gezinsfoto-1
familieshoot-baby1

Een juiste pose is er eigenlijk niet, maar wat ik meestal probeer is dat er interactie is tussen de mensen, op deze manier lijkt het minder gemaakt. Wanneer bijvoorbeeld 4 man op de bank zit en allemaal naar mij kijkt ziet dat er meer geposeerd uit dan wanneer er 1 iemand een ander persoon aan kijkt. Op deze manier krijg je veel lossere foto's.

familieshoot-kinderfotografie
familieshoot-gezinsfoto

Achtergronden zijn ook belangrijk en daar kan ik kort in zijn, houd het simpel. Een witte achtergrond of een zwarte doet het altijd goed en kan je mooi naar zwart-wit omzetten. Met een witte achtergrond 2 lampen kruislings op de achtergrond mikken en 1 stop hoger dan je hoofdlicht. Bij een zwarte achtergrond het licht zijdelings van beide kanten gebruiken, of 1 lamp wanneer je een meer dramatisch effect wilt bereiken.

familieshoot-zwanger-baby

Ook witte kleding doet het vaak goed op de foto. Wanneer je een witte achtergrond gebruikt staat wit erg mooi. Zwarte kleding is uiteraard weer mooi met een zwarte achtergrond. Kleding met en goed contrast werkt ook altijd erg goed wanneer je het naar zwart-wit omzet.

familieshoot-newborn

Bij zwangerschapsfotografie kan je mooi gebruik maken van deze technieken, maar ook bijvoorbeeld kleurfilters op de achtergrond.

familieshoot-zwangerschapsfotografie-2
familieshoot-zwangerschapsfotografie-1
zwangerschapsfotografie

Mijn meest gebruikte apparatuur in de studio: - Canon 5d Mark II - Lightroom Therering (je kan meteen de foto op het scherm bekijken) - 50mm F/1.8 (super scherp) - 85mm F/1.8 (super scherp)

Naast families in de studio kun je ze uiteraard ook buiten fotograferen. Vooral kinderen zijn dan wat meer op hun gemak en zien mij als fotograaf minder staan. Op deze manier krijg je ook erg leuke spontane foto's. Wanneer de zon schijnt is het niet handig vol in de zon foto's te maken en zoek daarom wat schaduw op. In de schaduw komt alsnog genoeg zacht licht voor een perfecte foto. Denk eens aan een muur in de schaduw, of de schaduw van een boom in het park.

familiefotografie in het park
familiefoto in het park
familieshot in het park
familieshoot-park-1
familieshoot-park-2

Mijn meest gebruikte apparatuur op locatie: - Canon 5d Mark II - Lightroom Therering (je kan meteen de foto op het scherm bekijken) - 70-200mm F/4 - 24-70mm F2.8 - 85mm F/1.8

Zoals je ziet krijg je met al deze tips leuke en spontane foto's