Tethered draadloos fotograferen met de Eye-Fi Pro X2

Een populaire soort fotoshoot is de hi-key fotoshoot. Deze kenmerkt zich door een witte egale achtergrond. Wat ik aanraad is iets van spijkerbroek en wit overhemd of t-shirt aan te trekken. Eigenlijk is kleding met veel contrast wat het goed doet op de foto. De foto's zijn ook erg makkelijk naar zwart-wit om te zetten voor een mooi effect. Hier heb ik een familiefoto in de studio gefotografeerd. Ze vonden het erg spannend allemaal en vertelde me dat ze nooit goed op de foto staan. Door veel met ze te communiceren en grapjes te maken schiet je toch nog goede foto's. Ik spendeer ook niet veel tijd aan een bepaalde opstelling en schiet snel wat foto's. Kinderen zijn het over het algemeen snel zat en snel afgeleid, dus als je de snelheid erin houd kun je ze nog scherp houden.

familieshoot-hikey3
familieshoot-hikey1
eyefiprox2

Op je camera kijken naar het LCD scherm geeft vaak een vertekend beeld. Je weet niet of de foto's goed scherp zijn tot je echt gaat inzoomen. Daarom stuur ik de beelden rechtstreeks door naar de computer. Er zijn meerdere manieren om dit te doen: - kabel vanuit de camera naar de computer - draadloze oplossing (bijv. Canon WFT-E4 of een Eye-Fi)

De bekabelde oplossing geeft mij minder vrijheid en met kinderen heb je die zeker nodig. Ik werk dus draadloos. De Canon oplossing is erg duur en niet praktisch. Een goede oplossing is Eye-Fi. Voor 150 euro heb je zo'n kaart. Helaas is hij alleen in SD vorm te krijgen, maar mijn Canon 1d Mark III heeft daar plaats voor. Sinds maart is de Eye-Fi Pro X2 uit en deze stelt je in staat de RAW beelden draadloos over een N-netwerk te sturen. Dit scheelt erg veel tijd want je hoeft niet na de shoot alle beelden van de kaart meer over te zetten.

EyeFiAdapter

Mijn eerste bevindingen tegenover de oude Eye-Fi zijn vrij positief behalve dat ik het doorsturen niet heel erg snel vind gaan, maar RAW beelden van 15 mb duurt eenmaal wat langer dan lage resolutie beelden van 300kb.

Een ander nadeel vind ik dat in mijn 5d mark II ik de kaart niet aan de praat krijg door middel van een CF -> SD converter. Er zijn meerdere mensen die er last van hebben met Canon camera's maar daar zal vast nog wel een oplossing voor komen.

Een voordeel is dat je op locatie draadloos je beelden naar je laptop kan sturen zodat de klant meteen kan meekijken.

Mocht je 8gb kaart vol zijn dan wist de Eye-Fi automatisch de beelden die al over gezet zijn op de computer. Je hebt dus oneindig aantal foto's dat je kan versturen!

Al met al een top product en zeker een aanrader voor mensen in de studio! Ik hoop dat ze echt snel met een CF versie komen, maar daar wacht ik al 2 jaar op.