Tien tips voor familiefoto's maken

Soms vergeten we hoe belangrijk het is om foto’s van de gehele familie te blijven maken. De groei van onze kinderen leggen we zo vaak mogelijk vast met de fotocamera, maar hoe zit het met onszelf en de kinderen? Meestal maken we alleen sporadisch foto’s tijdens speciale gelegenheden en dat is zonde! Het is namelijk hartstikke leuk om te zien hoe het gehele zin over de jaren heen verandert. Steek daarom wat vaker tijd in het maken van een familiefoto, want het resultaat is niet alleen voor nu maar ook voor later erg leuk! Het beste resultaat voor deze familiefoto krijgt u tijdens een familie fotoshoot bij een professionele fotograaf. Hij weet namelijk precies hoe je via belichting en positie het mooiste resultaat kunt behalen. Laat dit je echter niet weerhouden om ook zelf aan de slag te gaan. Hieronder staan tien tips voor familiefoto's maken.

Tip 1: Kies een goede camera

CANON_1DX

De iPhone maakt tegenwoordig uitstekende foto’s met zijn ingebouwde camera, maar is niet de beste keuze voor een goeduitziende familieshoot. Kies in plaats hiervan voor een compact camera met een hoge resolutie of – nog beter – neem de spiegelreflexcamera eens ter hand. Deze maakt namelijk prachtige foto’s die naderhand ook goed zijn te bewerken.

Tip 2: Zoek de juiste plaats

De bank thuis lijkt misschien het meest uitnodigend voor een familiefoto, maar hoogstwaarschijnlijk is hier niet genoeg licht aanwezig. Het eindresultaat van de foto’s kan daardoor enorm tegenvallen. Licht is namelijk één van de belangrijkste aspecten voor een goede foto en aangezien de meeste onder ons geen professionele lichtapparatuur thuis hebben staan, is het een goed idee om verder dan de bank te kijken; buiten bijvoorbeeld. Hier is meer dan genoeg licht te vinden en een heleboel nieuwe mogelijkheden voor het maken van interessante familie fotoshoots.

Tip 3: Kies het juiste tijdstip

“Timing is everything”, vertelt het bekende gezegde en dit geldt ook voor het maken van foto’s. Zo lijkt het park om de hoek misschien de perfecte locatie voor een familieshoot, maar komen jullie er op de dag zelf achter dat zaterdag niet het geschikte moment is. Schreeuwende kinderen, loslopende honden en een voetbal door het beeld zijn waarschijnlijk niet de setting waar jullie op zaten te wachten. Bedenk daarom van te voren of de locatie wel geschikt is voor het moment van de shoot. Een ander aspect om rekening mee te houden is de beschikbaarheid van iedereen op de foto. Heeft je dochter een belangrijke tentamen periode? Misschien moeten jullie het maken van de familiefoto dan een weekje vooruitschuiven.

Tip 4: Creëer afstand tot de achtergrond

familieshoot-park2

Hebben jullie een witte muur als achtergrond bedacht of een paar bomen? Zorg dan dat de groep hier niet tegenaan staat, maar een paar stappen naar voren gaat. Zo voorkom je schaduwen op de foto en kun je met de scherpte-diepte instellingen op de spiegelreflexcamera spelen. Met deze instellingen zorg je ervoor dat de groep zelf haarscherp op de foto staat, maar de achtergrond wat waziger wordt. Dit levert vaak mooie resultaten op.

Tip 5: Varieer in hoogte en positie

Het op een rijtje zetten van iedereen uit de familie is misschien niet de beste manier voor een originele familiefoto. Speel daarom wat met hoogteverschillen en ga als fotograaf van de familie ook eens op een krukje staan. Zo krijg je een grote groep beter op de foto dan wanneer je er recht voor blijft staan.

Tip 6: Maak veel foto’s

familieshoot-park

Houd je vooral niet in met het maken van foto’s. Hoe meer keuze er is, hoe meer opties de hele familie heeft. Als één iemand de familiefoto al niet leuk vindt, is het fijn als er meerdere opties overblijven. Daarnaast kun je op het fototoestel zelf nog niet goed beoordelen of een foto écht leuk is of niet. Wacht met het deleten tot alles op een computer staat en je pas echt een eindoordeel kunt geven.

Tip 7: Knip

Een fotoshoot met het gezin betekent niet dat iedereen van top tot teen op de foto hoeft te staan. Hierdoor creëer je juist veel lege ruimtes in het beeld. Wees daarom niet bang om te snijden in foto’s en de familieleden bijvoorbeeld vanaf de schouder in beeld te brengen. Varieer en kijk wat het mooiste beeld oplevert.

Tip 8: Wees creatief

Er zijn enorm veel mogelijkheden voor het maken van een leuke familie fotoshoot. Kies daarom eens niet voor een standaard foto, maar laat ook de kinderen meedenken over leuke plaatsen en posities voor de foto. Komen jullie er niet helemaal uit? Kijk dan eens hier op de portfolio van familieshoot naar leuke voorbeelden van familiefoto’s bij familieshoot.nl.

Tip 9: Stop!

Blijf niet eindeloos doorgaan met het fotograferen van alles en iedereen. Na een tijdje worden familieleden moe van het aldoor glimlachen naar een camera en wil men ook rustig een kopje thee drinken. Bepaal wanneer het genoeg is geweest en zorg ervoor dat het een gezellig samenzijn blijft in plaats van het vinden van de perfecte familiefoto.

Tip 10: Bewerk de foto’s in een bewerkingsprogramma

familieshoot-headshot-portret

Wanneer jullie klaar zijn met het maken van de foto’s is het tijd om het resultaat op de computer te bekijken. Snijd in sommige foto’s om een mooier geheel te krijgen en kijk ook eens naar mogelijkheden om de foto beter te belichten of het contrast groter/kleiner te maken. Was het niet zulk mooi weer, maar vinden jullie het jammer dat de foto’s hierdoor ‘grijzig’ zijn geworden? Probeer dan eens een paar opties in Photoshop en je ziet direct verschil.

Waarom nog een professionele fotograaf?

Met al deze tips lijkt het bijna alsof een professionele fotograaf geheel overbodig is voor het laten maken van een leuke familiefoto, maar niets is minder waar. Een eigen gemaakte familiefoto staat ontzettend leuk boven de open haard, maar kost jullie ook meer tijd en het resultaat zal vrijwel nooit zo mooi zijn als wanneer een professionele fotograaf jullie fotografeert en de familiefoto’s nabewerkt. Daarnaast hoef je je met het inzetten van een professional alleen maar druk te maken over je eigen outfit en het laten zien van een glimlach. De fotograaf kan daarnaast helpen met het vinden van de perfecte locatie en inspelen op wat jullie precies willen.

Interesse gekregen in het laten maken van een familiefoto bij familieshoot.nl?

familie, tipsStefan Segers