Hoe werkt een familieshoot en wat krijg ik allemaal

De vraag die ik vaak van klanten krijg is: Hoeveel foto's gaan we maken? of Hoeveel foto's krijgen we? Ik leg in dit artikel uit hoe een familieshoot werkt en wat je allemaal krijgt.

Bij familieshoot heb ik een pakket waarbij je 10 digitale foto's krijgt en een pakket met een canvas zonder foto's. Optioneel heb je de "Upgrade naar alle foto's" mogelijkheid. Maar het kan zeker verwarrend zijn als niet geen idee hebt hoeveel foto's er gemaakt worden.

Hoeveel foto's gaan we maken

Een fotoshoot duurt ongeveer een uur en in deze tijd maken we alle gewenste combinaties. Bij families heb je dus de grote groepsfoto en de gezinnen en vlele andere combinaties. Bij gezinnen of kinderen heb je iets minder combinaties omdat de groep vaak kleiner is.

Er is nog iets dat bepaald hoeveel foto's er gemaakt worden, en dat is de locatie. Je kan in de fotostudio aan de slag of je kan buiten in het park/strand of andere locaties de fotoshoto maken. Je begrijpt vast dat de fotoshoot in de studio met een witte achtergrond wat minder mogelijkheden geeft dan een fotoshoot in bijvoorbeeld het park. In de studio proberen we zo veel mogelijk verschillende poses en combinaties en in het park proberen we daarbij nog de verschillende achtergronden.

Aangezien ik nu al meer dan 10 jaar familieshoots fotografeer merk ik dat ik op een gemiddelde zit van 150-400 foto's. Dit hangt dus van bovenstaande factoren af. Dit zijn alle foto's die tijdens de shoot gemaakt zijn inclusief alle mislukte.

Na de fotoshoot zet ik alles over in de computer en ga ik beginnen met het uitzoeken van de bruikbare beelden. Wanneer iemand knippert of de foto is onscherp dan zijn deze foto's niet bruikbaar. Maar ook een foto waarbij iemand echt niet leuk kijkt haal ik eruit want die zal toch nooit gebruik gaan worden.


Hoeveel foto's krijg je

Nadat ik alle beelden bekeken heb en alles geselecteerd is het tijd om alles uit te werken. Alle beelden worden gecontrolleerd op belichting, compositie en contrast. Soms is het net wat frisser om een foto iets lichter te bewerken dan dat hij in de camera was. Maar denk ook aan een foto die in de studio gemaakt is met een witte achtergrond. Deze achtergond wil je die niet in overvloed hebben om je groep/portret dus deze zal geknipt moeten worden tot een mooie compositie. Als laatste kijk ik ook naar contrasten, sommige foto's komen net wat beter tot hun recht als ik iets meer contrast eraan geef. Wanneer alle foto's netjes bewerkt en geëxporteerd zijn zet ik deze op de online gallery waar ze bekeken kunnen worden. 

Gemiddeld houd ik tussen de 60-160 foto's over per fotoshoot. Afhankelijk van welk pakket je hebt afgenomen kun je de foto's downloaden of de 10 beste uitkiezen.

Lijkt het je ook leuk om een familieshoot bij mij te doen? Kijk dan gerust op de prijzen pagina of neem eens contact met me op en wie weet zie ik jullie voor de camera verschijnen.

Stefan Segers