baby fotoshoot: leg de magie vast

Het is een cliché, maar het is waar: baby's groeien zo snel op! De eerste maanden van hun leven zijn zo bijzonder en kostbaar, en voor je het weet zijn ze alweer veranderd. Daarom is het zo belangrijk om deze momenten vast te leggen. Babyfotografie is niet alleen een manier om de herinneringen te bewaren, maar ook om de magie van deze tijd te vangen. De kleine handjes en voetjes, de lachjes, de nieuwsgierige blikken - ze zijn allemaal momenten die je voor altijd wilt koesteren. In dit artikel delen we tips en trucs voor het maken van de mooiste babyfoto's, van voorbereiding tot de fotoshoot zelf. Zo kun je deze bijzondere tijd voor altijd vastleggen.

Waarom babyfotografie zo bijzonder is

Babyfotografie is een unieke en bijzondere vorm van fotografie. Er is niets zo ontroerend als het vastleggen van de eerste momenten van je baby's leven. Baby's groeien immers zo snel op dat het belangrijk is om deze momenten te koesteren en vast te leggen voor de toekomst. Bovendien is een babyfotoshoot niet alleen maar een fotoshoot. Het is een kans om mooie herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Tijdens de fotoshoot worden niet alleen de schattigste foto's gemaakt, maar ook de band tussen ouder en kind versterkt. De interactie tussen ouder en kind tijdens de fotoshoot zorgt voor prachtige, spontane momenten die de liefde en verbinding tussen hen vastleggen. Door professionele babyfoto's te laten maken, kun je deze kostbare momenten voor altijd vastleggen en koesteren.

newborn baby fotoshoot_familieshoot
newborn baby fotoshoot_familieshoot

Waarom ik thuis langskom voor de fotoshoot

Het is belangrijk dat zowel jij als je baby zich comfortabel voelen tijdens de fotoshoot. Door bij jou thuis langs te komen, kunnen we de omgeving creëren waar jullie allebei op je gemak zijn. Jullie zijn bekend met de ruimte, weten waar alles ligt en hebben alle nodige spullen bij de hand. Dit zorgt voor een ontspannen en vertrouwde sfeer, wat het gemakkelijker maakt om mooie en spontane foto's te maken. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het in- en uitpakken van alle benodigde spullen, of het vervoeren van je baby naar een studio. Door thuis langs te komen, kunnen we ons volledig concentreren op het vastleggen van de kostbare momenten.

De beste momenten voor babyfotografie

Er zijn verschillende momenten in het leven van een baby die bijzonder geschikt zijn voor fotografie. De eerste twee weken zijn bijvoorbeeld een perfect moment om pasgeboren foto's te maken, terwijl de baby nog erg klein en slaperig is. Tussen de 3 en 6 maanden is ook een mooi moment, omdat de baby in deze periode vaak veel lacht en al meer kan bewegen. Rond de 9 maanden begint de baby vaak te kruipen, wat kan zorgen voor hele schattige foto's. En natuurlijk zijn er ook de mijlpalen, zoals de eerste verjaardag of het eerste stapje, die perfect zijn om vast te leggen. Het is belangrijk om te bedenken welk moment het beste bij jou en je baby past, en welk moment jullie het liefst voor altijd willen herinneren.

newborn baby fotoshoot_familieshoot
newborn baby fotoshoot_familieshoot
newborn baby fotoshoot_familieshoot
newborn baby fotoshoot_familieshoot

Praktische tips voor het maken van babyfoto's

Als ouder wil je natuurlijk het beste uit de babyfotoshoot halen. Een goede voorbereiding kan daarbij helpen. Begin met het kiezen van een datum en tijd die goed werkt voor de baby. Kies bij voorkeur een moment waarop de baby net heeft gegeten en rustig is. Bedenk ook op welke locatie je de fotoshoot wilt houden en verzamel eventueel accessoires of decoraties om de foto's nog specialer te maken. Zorg ervoor dat je de juiste kleding en accessoires voor de baby hebt, zoals mutsjes of dekentjes. Overweeg ook om de baby te laten poseren in verschillende outfits en posities, en maak gebruik van natuurlijk licht om de foto's zo mooi mogelijk te maken.

goed verlichte en opgeruimde ruimte

Om het mooiste resultaat te bereiken, maak ik het liefst gebruik van ruimtes met veel natuurlijk licht, zodat ik geen kunstlicht hoef te gebruiken. Dus als jullie een slaapkamer hebben waar het licht mooi binnenvalt of als jullie woonkamer juist heel zonnig is, dan kunnen we die ruimtes goed gebruiken. Het is niet per se nodig dat de kamer groot is, want ook in een groot tweepersoonsbed, op de bank of op een aankleedkussen kunnen we prachtige babyfoto's maken. Het belangrijkste is dat de ruimte opgeruimd is, zodat er zo min mogelijk spullen in beeld komen en alle aandacht naar de baby gaat.

Zorg voor een warme ruimte

Natuurlijk is het belangrijk dat de baby zich comfortabel voelt tijdens de fotoshoot. Daarom is het aan te raden om te zorgen voor een warme ruimte. Een temperatuur van ongeveer 23 graden is ideaal voor de baby, omdat hij of zij dan lekker warm blijft en zich niet ongemakkelijk zal voelen. Zorg er ook voor dat de ruimte goed geïsoleerd is, zodat er geen koude tocht langs de baby waait. Daarnaast kan het handig zijn om de kamer van tevoren alvast te verwarmen, zodat de baby niet in een koude omgeving terechtkomt bij binnenkomst. Met een warme en comfortabele omgeving kunnen we de mooiste babyfoto's maken!

newborn baby fotoshoot_familieshoot

Accessoires en decoraties

Natuurlijk is het belangrijk om de focus te leggen op de baby zelf, maar accessoires en decoraties kunnen je babyfotoshoot net dat beetje extra geven. Denk bijvoorbeeld aan een zachte deken, knuffel of speeltje waar de baby mee kan spelen. Ook is het leuk om een paar verschillende outfits voor de baby te hebben, zoals een schattig mutsje of een leuk pakje.

Een andere leuke tip is om de geboortekaart van de baby klaar te leggen, zodat we daar een mooie foto van kunnen maken. Verder kan het ook leuk zijn om de fotoshoot aan te kleden met wat persoonlijke items, zoals een knuffel die al in het bezit is van de baby. Zorg er wel voor dat de accessoires en decoraties niet te veel afleiden van de baby zelf.

Tips voor het kiezen van outfits voor je babyfotoshoot

Het kiezen van de beste outfits voor de babyfotoshoot kan een lastige taak zijn, maar het is zeker de moeite waard om even goed over na te denken. Kies kledingstukken die comfortabel zitten en niet te strak zijn, zodat de baby vrij kan bewegen en geen irritatie krijgt. Vermijd kleding met grote prints of felle kleuren, omdat deze kunnen afleiden van de baby zelf. Zachte pastelkleuren en neutrale tinten doen het vaak goed op foto's.

Voor het maken van newborn foto's begin ik meestal met een blote babyfoto. Het liefst wil je de baby slapend hebben op deze foto’s. Om ervoor te zorgen dat er geen striemen ontstaan op de gevoelige babyhuid, adviseer ik om de baby uit te kleden en de luier losjes aan te laten. Vervolgens kun je de baby tegen je aanleggen en eten geven. Dit kan het beste zo'n half uur voor mijn komst gebeuren, zodat de baby rustig en suf is en zich comfortabel voelt. De baby is al uitgekleed dus hoeven we die alleen nog maar op de juiste positie te leggen. Het aankleden en uitkleden van de baby kan er namelijk voor zorgen dat deze weer wakker wordt en onrustig wordt.

newborn baby fotoshoot_familieshoot
newborn baby fotoshoot_familieshoot

Een fotosessie voor het hele gezin

Tijdens een baby fotoshoot staat jullie kleintje uiteraard centraal, maar het is ook belangrijk om beide ouders erbij te betrekken. Als jullie al een oudere kinderen hebben, is het extra leuk om het hele gezin erbij te betrekken en mooie foto's te maken. Zo krijgen jullie na afloop prachtige foto's van het hele gezin waarop jullie liefde en verbondenheid voor altijd vastgelegd zijn.

Het is wel belangrijk om te realiseren dat kleine kinderen niet altijd de aandacht erbij kunnen houden voor een lange tijd. Daarom raad ik aan om de fotoshoot met broertjes en zusjes kort te houden en de positieve sfeer zo lang mogelijk vast te houden. Door middel van spelletjes, grapjes of even tijd alleen met papa of mama, maken we het ook voor de broertjes en zusjes zo leuk mogelijk en zorgen we voor mooie spontane foto's van het hele gezin.

Ik geloof dat babyfotografie meer is dan alleen een fotoshoot. Het is een kans om mooie herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Boek nu een fotoshoot en ontdek het zelf!

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

fotoshoot gezin in Meijendel Wassenaar

Volgende
Volgende

Unieke familie fotoshoot in de iconische Van Nelle Fabriek Rotterdam