Tien tips voor familiefoto's maken

Tien tips voor familiefoto's maken

Soms vergeten we hoe belangrijk het is om foto’s van de gehele familie te blijven maken. De groei van onze kinderen leggen we zo vaak mogelijk vast met de fotocamera, maar hoe zit het met onszelf en de kinderen? Meestal maken we alleen sporadisch familiefoto’s tijdens speciale gelegenheden en dat is zonde! Het is namelijk hartstikke leuk om te zien hoe het gehele zin over de jaren heen verandert. Steek daarom wat vaker tijd in het maken van een familiefoto, want het resultaat is niet alleen voor nu maar ook voor later erg leuk! Het beste resultaat voor deze familiefoto krijgt u tijdens een familie fotoshoot bij een professionele fotograaf. Hij weet namelijk precies hoe je via belichting en positie het mooiste resultaat kunt behalen. Laat dit je echter niet weerhouden om ook zelf aan de slag te gaan. Hieronder staan tien tips voor familiefoto's maken.

Een idee voor een fotofeestje

Een idee voor een fotofeestje

Vind je het soms ook een hele puzzel om een geweldig verjaardagsfeestje voor jouw kind te organiseren? De dierentuin of een pyjamafeestje thuis zijn natuurlijk leuke opties, maar je kunt ook een keer voor iets heel anders kiezen. Een feestje met een tastbare en blijvende herinnering. Kortom: een fotofeestje voor kinderen! Bij familieshoot.nl is namelijk niet alleen kinderfotografie mogelijk, maar worden er zelfs hele fotoshoots georganiseerd voor groepen tussen de 10 en 15 personen. Terwijl jij rustig op een stoel toekijkt, staan de kinderen gek te doen voor de camera of genieten zij van snoep en limonade. Een perfecte dag voor zowel kind als ouder!

Achter de schermen bij een familieshoot

Het is al weer een tijd geleden dat ik wat op mijn weblog geplaatst heb, maar dat komt omdat ik de weblog opgesplitst heb. Er is nu geruime tijd een weblog op www.trouwshoot.nl waar ik al mijn bruiloften en tips en tricks op vermeld. De nieuwe website van familieshoot.nl zal binnenkort ook online gaan met daarbij ook een weblog dus het zal hier iets minder druk worden dan jullie van mij gewend waren.

Ik wil toch nog even de weblog aanvullen met een leuk filmpje wat ik gister gemaakt heb. Dit is een film van een familieshoot op locatie.Ik had de mazzel dat ik Jordie bij me had om te filmen waardoor we deze film hebben kunnen maken.

In de film zie je hoe ik te werk ga tijdens een familieshoot op locatie. De groepsfoto's, gezinsfoto's en portretten komen aan de orde.

Fotofeestje in de studio met green screen

Fotofeestje in de studio met green screen

Vandaag was het zo ver. Na veel voorbereidingen was het eerste foto feestje in de studio. Voor de kinderen heb ik 2 verschillende sets gebouwd waar we 2 uur lol hebben gemaakt. Als eerste hebben we de green screen gebruikt met daglicht lampen. Ik heb 2 octaboxen (met 9x28w daglichtlampen) op de achtergrond gericht. Dit was om de green screen mooi egaal uit te lichten. Om de kinderen uit te lichten heb ik een 86 inch zilveren paraplu van Westcott gebruikt op 4 x 45w daglicht lampen. Dit was het hoofdlicht en was links van de camera geplaatst. Om de kinderen wat diepte te geven heb ik een 109cm zilveren paraplu met 4x 45w daglicht lampen rechts achter geplaatst gericht op de modellen. De modellen zijn in totaal iets minder verlicht dan de achtergrond. De foto's zijn in Lightroom gezet en netjes verwerkt en geëxporteerd naar JPG. Vervolgens zijn deze foto's geïmporteerd in PhotoKey 5 waar binnen de green screen mooi vervangen kan worden door achtergronden.

Kinderfoto's Jong en Hip

familieshoot-jong-hip-kinderfotografie-1, stoere broer en zus - familieshoot.nl, kinderfotografie, kinderfotograaf, familiefotograaf

Afgelopen zaterdag was een succesvolle dag. In de winkel Jong en Hip in Zoetermeer heb ik een kleine kinderfotografie studio opgesteld en iedereen die kleding aan het passen was kon ermee op de foto. Bij Jong en Hip verkopen ze kleding voor kinderen tot 12 jaar.De opstelling was heel simpel: 580EXII flitsen met een 60" westcott umbrella reflective en een grijze rol papier. Mijn camera stond op 1/160sec en F8 en ik gebruikte de 50mm lens op mijn 1dM IV waardoor ik op 65mm fotografeerde. De beelden zijn in Lightroom geknipt omdat de rol niet altijd volledig in beeld was. Dit kwam omdat ik niet verder naar achter kon staan in de winkel en niet verder kon inzoomen met een andere lens. Daarnaast heb ik de foto's wat opgelicht en de schaduwpartijen iets ingevuld.

familieshoot-jong-hip-kinderfotografie-2, stoere broer en zus - familieshoot.nl, kinderfotografie, kinderfotograaf, familiefotograaf
familieshoot-jong-hip-kinderfotografie-3, stoere broer en zus - familieshoot.nl, kinderfotografie, kinderfotograaf, familiefotograaf

Fotograferen van familieshoots

Fotograferen van familieshoots

Net als bruiloften van trouwshoot.nl doe ik veel familieshoots. Kinderen, gezinnen, zwangerschap en ook complete families. Het fotograferen van families kan of heel makkelijk zijn of heel moeilijk. Kinderen zijn het minst voorspelbaar en kan soms wat meer tijd kosten om tot de juiste foto te komen. Vaak hoe meer kinderen hoe moeilijker.

Familieshoot stoere broers

Familieshoot stoere broers

wee broers wilde hun ouders graag verrassen met een stoere foto op canvas. De foto moet zwart-wit en stoer zijn! Dat leek mij een leuke uitdaging om voor elkaar te krijgen. In de stoere foto wilde ze het liefst in een lijnenspel van bijvoorbeeld treinrails. In Nootdorp heb je een klein station waar je een stuk over de rails kan lopen. Daar hebben we gewacht op mooi licht en daar foto's gemaakt. Ik had gevraagd of ze een overhemd wilde aan trekken met veel contrast. Dit omdat het mooi naar voren komt op de zwart-wit foto.

zwangerschapsfoto's Peter en Janine

zwangerschapsfotografie familieshoot peter janine 2
zwangerschapsfotografie familieshoot peter janine 1

Mijn oude vriend Peter en zijn vriendin Janine zijn vandaag in de studio voor een zwangerschapshoot. Peter houd niet zo van de camera dus met veel moeite is hij mee gekomen.We hebben een witte en zwarte achtergrond gebruikt voor deze shoot. Ondanks dat Peter niet van de camera houdt heeft hij echt leuke foto's gemaakt.

Bij de zwarte achtergrond hebben we met 1 lamp gewerkt en alleen de uitstekende delen goed belicht zoals de buik. Dat geeft een erg leuk resultaat.

zwangerschapsfotografie familieshoot peter janine 3

Newborn fotoshoot baby Ailia 9 weken

Newborn fotoshoot baby Ailia 9 weken

Baby Ailia is net 9 weken oud kwam vandaag binnen. Heel lief en klein samen met haar ouders. De vraag was of ik mooie foto's van haar wilde maken en dat leek mij een goed plan! Het fotograferen van newborn baby's is iets waar je niet al te veel tijd in moet steken omdat een baby veel sneller moe is. Goede voorbereidingen zijn het halve werk hierbij. Hier twee foto's uit een hele gave serie.

Familieshoot in een daglicht studio

familieshoot-daglicht-studio1

Vandaag een leuke familieshoot geplanned in de studio. Het het stralend weer en daar willen we gebruik van maken. We gaan vandaag een familieshoot doen met daglicht! Het voordeel van een mooie witte studio met veel ramen is dat je gebruik kunt maken van daglight. Wanneer de zon te fel is kan je de witte gordijnen dicht doen waardoor het licht weer diffuus wordt. Doordat we nu geen gebruik maken van flitslicht houd dat in dat de modellen iets meer op hun gemak zijn. Ik kan ook sneller schieten waardoor ik spontane momenten kan vastleggen.

familieshoot-daglicht-studio2
familieshoot-daglicht-studio3

Hier en daar een grapje en direct vastleggen.

familieshoot-daglicht-studio4

Hier Brian met z'n zussen. Hij werd verlegen wat een leuk en spontaan moment gaf. Guinnevere hier met haar zoontje.

Daphne 11 weken

Pascal en Karin zijn bevallen van dochter Daphne en wilde daar een mooie canvas laten maken met hun dochter. Daphne was de eerste baby die ik in mijn nieuwe studio zou fotograferen, dus leuk om te doen! Om te beginnen zijn we met daglicht gaan werken. De witte studio met grote ramen en zon zorgen voor mooi licht in de studio. Veel spelen met de kleine en achter elkaar baby foto's maken zorgt voor een leuke serie foto's. In de witte studio heb ik ook een witte bank waar ik goed gebruik van kan maken. Om beetje meer power te geven aan het licht heb ik een extra licht erbij geplaatst om deze foto te maken

Pascal-Karin-Daphne-3419
Pascal-Karin-Daphne-3434

Familie Waltman

Vandaag heb ik bezoek van familie Waltman voor een leuke familiefoto. Het thema van deze shoot is happy family. Om een beetje in de stijl en sfeer van de meeste kinderbladen te blijven heb ik gekozen voor de witte bank en een witte achtergrond. De familie is gestyled door Madeleine en ze heeft gekozen voor kleurrijke kleding.Om de kinderen en de familie op hun gemak te krijgen heb ik de witte bank in de studio gezet waardoor ze zich een beetje thuis voelen. Op die manier is het ook veel minder geforceerd foto's maken. De opstelling van het licht is vrij simpel: 2 stobes op de witte muur op F16 en rechtsvoor 45 graden 1 stobe op F11 en 1 strobe op F8 links 45 graden. Camera op 70mm en F11 en 1/125 sec. Op deze manier is het licht niet heel erg fel. Als ik mijn camera op 1/250 sec zou zetten met dezelfde instellingen krijg je zo'n harde flits en dat zou voor de modellen na een aantal foto's storend kunnen worden. F11 is gekozen om alles goed scherp te houden . De modellen bewegen vrij veel van voren naar achter dus moet ik wel een goede scherpte diepte hebben. We hebben voor de shoot dus gekozen voor de bank maar ook even los van de bank. Een standaard foto met z'n alle maar ook wat speelser op de grond. Door een beetje te proberen kom je vanzelf een leuke pose tegen.

Het sturen van de modellen doe je voorzichtig en je maakt veel grapjes tussendoor om het zo leuk mogelijk te maken. Het belangrijkste van zo'n shoot is dat iedereen lol erin heeft want dit ga je ook terug zien in de foto.

familieshoot-studio-waltman1
familieshoot-studio-waltman2

Chantal en Ralph zwangerschapsfoto's

Chantal is nu 28 weken zwanger en dat is precies een mooi moment om foto's te gaan maken van je buik als je zwanger bent. Vanaf deze datum tot ongeveer 36 weken kun je het beste zwangerschapsfotografie doen. Vandaag zijn Chantal en Ralph naar de studio gekomen om de buik te fotograferen. Chantal heeft een knuffel aapje mee genomen, welke al erg oud is en leuk bij de shoot past. We hebben Hi-Key opnames gemaakt en een aantal opnames met Rembrandt verlichting. Rembrandt verlichting is eigenlijk niets anders dan met 1 lamp van schuin boven.

zwangerschapsfotografie 1
zwangerschapsfotografie 2
zwangerschapsfotografie 3

Hier zie je het gebruik van Rembrandt verlichting. 1 lamp welke er ook voor zorgt dat je een grijze achtergrond krijgt.

_g1h7513

Hier is gebruik gemaakt van een lamp link  van de camera. Op deze manier krijgt je harde schaduwen.

Zwangerschaps shoot Evelyn

familieshoot-evelyn-litho1

Vandaag gaan we zwangerschapsfoto's maken van de buik van Evelyn. Samen met Lito en Lois zijn we in de studio hi-key foto's gaan maken. De buik van Evelyn was nu mooi rond wat perfect is voor deze shoot. Ze zit nu in de 33e week. Ik geef meestal als voorkeur week 28 tot 36, want daarna wordt de buik te groot. Evelyn had een aantal leuke props meegenomen welke we konden gebruiken tijdens de shoot. Dochter Lois was had ook erg veel zin.

Hier een aantal foto's met zwarte kleding op een witte achtergrond. De paraplu en softbox zijn op de achtergrond gericht en zijn 2 stops overbelicht. Het invullicht is een Beauty Dish op F4 en het hoofdlicht (softbox) op F8.

zwangerschapsfotografie-familieshoot-3
familieshoot-evelyn-litho2

We hebben later ook gewisseld van kleding. Wit op wit geeft ook leuke effecten.

zwangerschapsfotografie-familieshoot-2

Door het gebruik te maken van pros kun je weer creatieve foto's maken.

Hier hebben we de 2 lichten op de achtergrond uit gezet en gebruik gemaakt van 1 softbox rechts. Dit geeft een mooie schaduswerking en ook een grijze achtergrond.

zwangerschapsfotografie-familieshoot-1

Plakplaatjes met een klein kind erbij geeft veel lol.

Boswandeling Woudenberg

woundeberg-famlieshoot-2

Vandaag was het heerlijk weer dus zijn we naar Woudenberg gereden voor een leuk dagje uit en mooie gezinsfoto's. Je hebt daar de Piramide van Austerlitz. Dit is iets dat uit de tijd van Napoleon stamt en erg indrukwekkend om te zien. Na een lange tijd rijden blijkt dat we 5 km verder op moesten parkeren en vervolgens met de pendelbus naar het terrein gebracht zouden worden. Later bleek dat er een speciaal evenement georganiseerd was ter herdenking van de slag om Woudenberg. We hadden daar dus niet echt op gerekend en wilde daar niet heen gaan want het was echt TE druk. Daarom zijn we zelf het bos in gegaan en hebben daar leuke foto's gemaakt! Tim geeft mama Ingrid kusjes en maken lol

Woudenberg-familieshoot-1
woundeberg-famlieshoot-4

Er mooi bosrijk gebied in Woudenberg. Dit is met de 24-70 geschoten op 24mm en ISO 800

Ingrid en Tim maken lol om wat struiken

woundeberg-famlieshoot-3

Hier samen met papa een foto.

Scheveningen panorama shoot

familieshoot scheveningen duinen 1

Met deze mooie dag vandaag heb ik afgesproken met Han en Ester. Dit koppel wilde een schilderij aan de muur waar zij een deel in voorkomen. Ze wilde het liefst niet zelf op de voorgrond van het schilderij te staan. Het zou mooi zijn als ze een mooi beeld hebben van het strand waar ze er zelf als detail op staan. Naast de panorama wilde ze wat portret foto's.

Hier zijn we eerst de duinen in gegaan. Dit is rond 17.00 uur in de middag dus de zon begint al te zakken.

familieshoot scheveningen duinen 2

Hier op de bank in de schaduw een paar leuke foto's gemaakt.

familieshoot-scheveningen1

Weer terug gelopen hebben we een paar foto's gemaakt in het gras.

familieshoot scheveningen duinen 3

Dit is de panorama welke het geworden is. Deze panorama's op het strand zijn met mijn 70-200mm F4 gemaakt.

familieshoot scheveningen duinen 5

Voor we op het strand gingen lopen nog even een panorama gemaakt van 7 foto's. Deze is geschoten met mijn 16-35mm.

Make-Up: Marina Walther Modellen: Han en Ester

Twee zussen in de studio

Voor de verjaardag van de zusjes Walther was de opdracht een leuke foto te maken welke op canvas geprint zou gaan worden. Een leuke manier om dit te doen is een hi-key opname. Ik heb de dames verteld dat ze in het wit moesten komen en wat leuke accessoires mee moeste nemen. Na het opstellen van de lampen zijn we aan de slag gegaan. De truc van deze hi-key opname is dat je de lampen achter de modellen 2 stops hoger belicht dan het hoofdlicht. Dus 2 lampen (1 met paraplu en 1 softbox) op de witte achterwand en een lange softbox links van de modellen. Om de schaduwen wat in te flitsen heb ik een extra softbox aan de andere zijde geplaatst welke 1 stop minder was dan het hoofdlicht.

De foto's zijn gemaakt op F11 en een sluitertijd van 1/125 sec.

familieshoot zussen 3

Hier de meiden op de grond liggend. 2 softboxen voor en in de post-productie de exposure wat omhoog.

familieshoot zussen 1

Hier een jaren '70 look. Door middel van Split-toning kun je dit effect bereiken. De highlights heb ik een gele kleur gegeven en de shadows een blauwe kleur. Door een beetje te spelen kun je dit effect bereiken. De hoeken heb ik een Vignet gegeven.

familieshoot zussen 4

Door een beetje te spelen met exposure, revovery, fill light, blacks en de clarity, vibrance en saturation kun je dit effect bereiken. Zorg voor een vermindering van de saturation en verhoging van de Vibrance.

familieshoot zussen 2

Hier een before and after foto. Deze is bewerkt in Lightroom 2.0 (net als de rest van de foto's). Photoshop komt er tegenwoordig praktisch niet meer aan te pas. Ik heb de foto zwart-wit gemaakt en een wat sterk contrast gegeven. Op deze manier kun je een heel ander persoon maken. Doordat je accenten weg haalt en sommige juist accentueert krijg je dit effect.

Even wat technische gegevens over de bewerking van deze foto: - Exposure +2.04 | Recovery: 90 | Fill Light: 52 | Blacks: 71 | Brightness: +6 | Contrast: +100 | Clarity: +62 - De tonecurve: highlights: +96 | Lights: +17 | Darks: -72 | Shadows: -100 - Grayscalemixer: Red: +6 | Orange: -20 | Yellow: -24 | Green: -27 | Aqua: -16 | Blue: +15 | Purple: +19 | Magenta: +5 - Split Toning: Hue: 46 | sat: 0 | Balance: 0 | Hue: 237 | Saturation: 0

familieshoot zussen 5

Naast de witte achtergrond hadden we nog wat tijd over voor iets anders. We hebben de witte rol weg gehaald en de rode ervoor in de plaats. Eerst wat losse foto's van de meiden gemaakt en later heb ik ze laten springen. Hier een leuk resultaat. De witte softboxen op de achtergrond heb ik nu op full power gezet zodat de kleur rood minder heftig werd en je een leuk verloop krijgt.